Lijkt het je gaaf om te leren drummen? En wil je meespelen met een leuk orkest? Dan is het wat voor jou om slagwerker te worden bij de Harmonie!
Hoe gaat de opleiding in zijn werk?
Als het jou leuk lijkt om slagwerker te worden bij de harmonie, kun je gelijk aan de slag. Als je minimaal in groep 4 zit kun je bij ons starten met drumlessen, die gegeven worden door een gediplomeerd slagwerkdocent. Je krijgt eenmaal per week een individuele les van 30 minuten en begint met een trommel. Je leert dan de eerste basistechnieken te gebruiken en speelt verschillende ritmes. Na een tijdje mag je je uitleven op een drumstel! De leerlingen hebben twee keer per jaar (december en juni) een open les, waarbij de ouders en een lid van de opleidingscommissie aanwezig zijn. De docent bespreekt hierin de voortgang aan de hand van een standaard rapport. Op basis hiervan kan de voortgang van alle leerlingen gevolgd worden en de doorstroming op een onderbouwde wijze verlopen. De leerlingen werken in de lessen toe naar het A-examen. Dit traject duurt ongeveer 3 jaar. Daarna kun je eventueel verder gaan met lessen, en leren andere slagwerkinstrumenten te bespelen, zoals de pauken of de xylofoon. Na het behalen van het diploma kan de leerling doorstromen naar het harmonie-orkest. Tot die tijd speelt de leerling mee in het jeugdorkest.
Voor tieners en volwassenen die blaas- of slagwerkles willen volgen, biedt de harmonie ook veel mogelijkheden. Neem even contact op om hierover verder te praten.
Inwoners van Lingewaard met een minimuminkomen kunnen bij de gemeente informeren naar een eventuele tegemoetkoming.
Interesse?
Je bent altijd welkom om langs te komen bij een repetitie van het orkest om te kijken of je het leuk lijkt om een instrument te bespelen. De repetities vinden plaats in de theaterzaal van het dorpshuis op donderdagavond tussen 19.30 en 22.00. Kom gerust langs!
De Harmonie biedt iedereen een gratis proefles aan om kennis te maken met het bespelen van een instrument. Lijkt dit je wat? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Ook voor vragen kun je onderstaand formulier invullen en we proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Je kunt ook mailen naar opleidingen@harmonie-angeren.nl.
Pauken en ander slagwerk
Bij het grote publiek wordt onder slagwerk meestal ‘drummen’ verstaan. Maar bij een harmonieorkest heb je ook mensen nodig die bij-instrumenten spelen. In de meeste popliedjes hoor je wel een tamboerijn, in veel dance-nummers hoor je roffels op een bekken en bij filmmuziek hoor je altijd wel spannende pauken. Dit aangevuld met een drummer heb je een slagwerksectie. Binnen het orkest worden deze bij-instrumenten en het drumstel afgewisseld.
Benieuwd wat pauken zijn en hoe het klinkt? Bekijk onderstaand filmpje van Het Klokhuis:
De drummer bepaalt het ritme
Het allerbelangrijkste van de drummer is wel het bepalen van het ritme. Meestal in samenspel met de bas. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis voor duidelijke info: